Inktbezetting


Papier kan slechts een maximaal percentage aan inkt absorberen. Als er meer inkt voorzien wordt dan papier aan kan krijg je drukwerk met vuile vegen en strepen. De maximale inktbezetting bedraagt 300%. Dit kan je zelf makkelijk controleren door de waardes van de 4 drukkleuren op te tellen. In het voorbeeld hieronder maken we een nieuwe kleur aan in Indesign. Als we de 4 waardes bij elkaar optellen komen we aan een percentage van 200%. Er is dus geen kans op strepen of vlekken door een teveel aan inkt.
Hoe kan ik dit zelf controleren?

In Indesign is er een optie om kleuren te meten en na te gaan waar er zich een teveel aan inkt bevindt. Klik bovenaan in de menubalk op Window → Output → Separations Preview (Venster → Output → Separations Preview).
Volgend venster wordt geopend. Bij 'vieuw' kies je de optie 'separations'. Met deze optie kunnen de waardes van de kleuren gemeten worden. Of je kan de optie “Ink Limit” kiezen. Met deze optie kan je zien waar er zich een teveel aan inkt bevindt.U heeft nog geen bestanden opgeladen

Weet u zeker dat u wilt doorgaan

Doorgaan Annuleren Sluiten